Αξιοθέατα

ανακαλύψτε τα Χανιά

Αλμυρίδα

Nullam bibendum scelerisque suscipit. Maecenas hendrerit, libero et pellentesque efficitur, tellus velit elementum risus, porta aliquam velit est sit amet nisl. Etiam quis pellentesque nisl. Vestibulum ultricies turpis vel mauris scelerisque aliquet.

Παλιά Πόλη

Ο επισκέπτης που έρχεται για πρώτη φορά στα Χανιά, εκπλήσσεται από το μεγάλο αριθμό κτιρίων και μνημείων πάνω στα οποία άφησαν τα χνάρια τους η μεγάλη ιστορία και ο πλούσιος πολιτισμός. H παλιά πόλη, πάνω και γύρω από το ύψωμα του Καστελιού, χτισμένη στα ερείπια της μινωικής Κυδωνίας, περιτριγυρίζεται εν μέρει από το βυζαντινό, εν μέρει από το ενετικό τείχος και κατά ένα μέρος από τη θάλασσα.
Ο Μινωικός πολιτισμός άφησε παρακαταθήκη μεγαλοπρεπείς τάφους, ενδιαφέρουσα κεραμική και αντικείμενα διαφόρων περιόδων. Η συμβίωση στην πόλη κατά την Ενετοκρατία και την Τουρκοκρατία ανθρώπων διαφορετικής εθνικότητας, κουλτούρας και θρησκείας (Χριστιανοί Καθολικοί και Ορθόδοξοι, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι), χάραξε βαθιά σημάδια και φιλοτέχνησε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δημιουργίες.

Παραλίες

Η περιοχή των Χανίων διαθέτει ονειρικές παραλίες (415 χλμ. ακτές) από τις οποίες πολλές είναι οργανωμένες ως ακτές λουομένων και συνδυάζονται με τις εξαιρετικές ξενοδοχειακές μονάδες που υπάρχουν εκεί. Οι παραλίες της Νέας Χώρας, της Χρυσής Ακτής, των Αγ. Αποστόλων, της Αγ. Μαρίνας, του Πλατανιά, του Γερανίου, της Κισάμου, του Μπάλου, των Φαλασάρνων, της Ελαφόνησου, της Παλαιόχωρας, της Σούγιας, του Λουτρού, του Φραγκοκάστελου, των Σφακίων, του Μαραθίου, των Καλυβών, της Γεωργιούπολης, του Καβρού, της Αλμυρίδας αποτελούν μικρό μόνο μέρος από τις αγαπητές των Χανίων.

Φύση & Μοναστήρια

Ένα μεγάλο τμήμα του φυσικού περιβάλλοντος των Χανίων αποτελείται, λόγω της ιδιαίτερης πανίδας και χλωρίδας του, από προστατευόμενες περιοχές για κυνήγι, δρυμούς και βιότοπους (λίμνη Αγιάς, λίμνη Κουρνά, νήσοι Γαύδος και Γαυδοπούλα, Ελαφονήσι κ.ά. προστατεύονται από το «Natura 2000»).

Τα Χανιά είναι ένας ευλογημένος και προνομιούχος τόπος με ήπιο κλίμα όλο το χρόνο, αμέτρητες ομορφιές και κάθε λογής ενδιαφέροντα.
Εκτός από τα πεντακόσια χωριά των, τις περισσότερες από εκατό υπέροχες πεντακάθαρες παραλίες σε βορρά και νότο, τις εκατό βουνοκορφές και τα 1.500 σπήλαια καθώς και τα αμέτρητα μνημεία, έχουν τα πλέον ασύγκριτα σε αγριάδα και ομορφιά φαράγγια στην Ευρώπη. Στον Νομό Χανίων ευρίσκονται, περισσότερα από εξήντα φαράγγια, μικρά ή μεγάλα, ευκολοδιάβατα ή δυσπρόσιτα, γι’ αυτό πολλοί ονομάζουν τα Χανιά “Τόπο των Φαραγγιών”.

Ένας ανυπολόγιστης αξίας θησαυρός σε εκκλησιές (πάνω από 300 βυζαντινές), ξωκκλήσια και σημαντικά μοναστήρια βρίσκονται διασκορπισμένα στο νομό Χανίων. Εδώ μπορεί κάποιος να βιώσει ανεπανάληπτο θρησκευτικό τουρισμό ή να διεξάγει έρευνες σχετικά με τη βυζαντινή τέχνη ή τη θρησκευτική αρχιτεκτονική. Θαυμάσιες εκκλησιές με εξαιρετικές τοιχογραφίες-εν μέρει από μαέστρους της βυζαντινής αγιογραφίας.